OVER WARMTEPOMPEN

Aan het overwegen om duurzaam je woning te gaan verwarmen? Een warmtepomp is een goed alternatief voor de gasgestookte cv-ketel. Maar ook wanneer je cv-ketel nog niet aan vervanging toe zijn er mogelijkheden om toch al duurzaam te gaan verwarmen met een warmtepomp. Heb je advies nodig over de beste oplossing voor jouw woning? Warmtepomptopper helpt je graag bij het maken van de juiste keuze.

WAAR MOET IK OP LETTEN?

TIPS BIJ HET KIEZEN VAN EEN WARMTEPOMP

Verwacht rendement

Warmtepompen presteren het beste in een goed geïsoleerd huis. Goed geïsoleerd betekent: met dak- en vloerisolatie, (na)geïsoleerde spouwmuren en kozijnen met HR++ glas. Voor het behalen van een hoger rendement kan het aantrekkelijk zijn om voor een warmtepomp met een lichte overcapaciteit te kiezen.

Kostenplaatje

De kosten die je maakt voor de aanschaf van een warmtepomp hangt mede af van het soort warmtepomp je kiest. Voor sommige soorten warmtepompen moeten bouwkundige maatregelen worden getroffen zoals bijvoorbeeld bronboringen bij een water/water warmtepomp. Kijk hier met welke eventuele extra kosten je rekening dient te houden.

Subsidie ISDE

Voor de aanschaf van een warmtepomp kun je tot 2023 in aanmerking komen voor de ISDE-subsidie. De ISDE-subsidie is in het leven geroepen door de Rijksoverheid omdat zij particulieren en bedrijven willen stimuleren over te stappen op duurzame energie. Dus zowel bedrijven als particulieren komen in aanmerking voor deze subside. Subsidie aanvragen kan via RVO.nl

Geluidsniveau

Hoeveel geluid een warmtepomp maakt is een vraag die veel wordt gesteld. Vooral de compressor is een onderdeel wat geluid produceert en bij een lucht/water warmtepomp of een ventilatielucht/water warmtepomp veroorzaakt de ventilator van de warmtepomp het meeste geluid. Het aantal decibellen (dB) is bij de technische specificaties van ieder product terug te vinden.

COP waarden

Een ander belangrijke specificatie waar je op moet letten is de prestatiecoëfficiënt (COP). Deze waarde geeft aan hoeveel stroom een warmtepomp gebruikt om een bepaalde hoeveelheid warmte te leveren. Hoe hoger het cijfer, hoe efficiënter de warmtepomp. Maar ook het isolatieniveau van de woning en de buitentemperatuur hebben invloed op de werkelijke COP.

Deskundige installatie

Elke warmtepomp installatie is een complex systeem dat bestaat uit diverse onderdelen en deze dienen zorgvuldig en correct te worden geïnstalleerd om een optimaal rendement te kunnen behalen. Voor sommige warmtepomp installaties is tevens een F-gassen certificaat nodig. Bij Warmtepomptopper is deskundige installatie inbegrepen.

Meest gekochte warmtepomp

Momenteel zijn lucht/water warmtepompen de meest gekochte systemen. Dit type warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en zet dit om in bruikbare energie voor het verwarmen van het water wat gebruikt kan worden voor zowel verwarming en als het verwarmen van het tapwater. Bij Warmtepomptopper vindt je lucht/water warmtepompen van diverse merken in verschillende uitvoeringen en met diverse opties. Denk aan warmtepompen die niet alleen kunnen verwarmen, maar ook kunnen koelen en/of warmtepompen die kunnen worden gecombineerd met je zonnepanelen!

VOORDELEN VAN EEN WARMTEPOMP

Een warmtepomp extraheert energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit de bodem vanuit grondwater of aardwarmte. Deze onttrokken energie wordt met een hoog rendement omgezet in bruikbare warmte voor het verwarmen van je woning of tapwater. Warmtepompen werken volgens dezelfde principes als een koelkast of airconditioning. Alleen bij een warmtepomp is dit proces omgekeerd tenzij de warmtepomp wordt ingezet voor het koelen van de woning.

Onze omgeving zit boordevol met energie die door een warmtepomp kan worden onttrokken aan buitenlucht, bodem of ventilatielucht. Met behulp van z’n compressor is de warmtepomp in staat een zeer hoog rendement te behalen, omdat een warmtepomp zelf zeer weinig stroom verbruikt.

Er is niet veel elektriciteit nodig voor de werking van een warmtepomp. Dat betekent minder CO2 uitstoot, dus een warmtepomp is een klimaatvriendelijke oplossing.

Een warmtepomp in combinatie met een laagtemperatuurverwarming, zoals vloerverwarming, zorgt voor een constante temperatuur in huis.

Het proces van een warmtepomp kan bij veel soorten warmtepompen worden omgekeerd en zijn instaat je huis te koelen in de zomer en te verwarmen in de winter.

Gas wordt steeds duurder en er wordt steeds minder gas gewonnen in ons eigen land. Een warmtepomp werkt volledig elektrisch. Je hebt dus geen gas nodig wanneer je kiest voor deze manier van je huis verwarmen.

Het gebruik van een gasgestookte cv-ketel is niet zonder risico. Een all-electric warmtepomp is een veilige manier van verwarmen.

Duurzamer verwarmen zorgt ook voor een verbetering van je energielabel en dus ook voor de waardevermeerdering van je woning.
Op dit moment kun je nog in aanmerking komen voor een ISDE-subsidie waardoor de investering in een warmtepomp lager uitpakt. Subsidie aanvragen kan via RVO.nl

Ook wanneer je cv-ketel nog niet aan vervanging toe is kun je toch beginnen met duurzaam verwarmen van je woning en tegelijkertijd gaan besparen op je energiekosten. Het is namelijk mogelijk om een warmtepomp te combineren met je cv-ketel. We raden je in dat geval aan om te gaan voor een warmtepomp met voldoende capaciteit, zodat wanneer je cv-ketel wel aan vervanging toe is, de warmtepomp de volledige taak van het verwarmen van je huis kan overnemen.
De hybride oplossing kan ook uitkomst bieden voor woningen die (nog) niet optimaal zijn geïsoleerd of wanneer radiatoren de ruimtes verwarmen.

Hoog rendement

Een warmtepomp in het algemeen is een duurzaam alternatief voor conventionele verwarmingssystemen zoals een gasgestookte cv-ketel. Warmtepompen verbruiken zelf weinig stroom en bieden daardoor een hoog rendement. Het hoogste rendement wordt behaald wanneer je woning voorzien is van een laag-temperatuur-systeem (LTV), zoals wand- of vloerverwarming en de woning optimaal is geïsoleerd.

Extra maatregelen, extra kosten

Overweeg je om je bestaande woning te verduurzamen met de installatie van een warmtepomp? Dan is het belangrijk om te kijken of er extra maatregelen moeten worden getroffen om het hoogst haalbare rendement uit je warmtepomp systeem te halen.
Bij nieuwbouw wordt in de ontwerpfase al rekening gehouden met een warmtepompinstallatie en zodoende hoeven er geen extra kosten te worden gemaakt voor bouwkundige wijzigingen. Ook zijn woningen die vanaf 2009 zijn gebouwd doorgaans goed geïsoleerd. Huizen die dateren van voor 2009 zijn vaak niet optimaal geïsoleerd.

Isoleren

Warmtepompen presteren het beste in een goed geïsoleerd huis. Goed geïsoleerd betekent: met dak- en vloerisolatie, (na)geïsoleerde spouwmuren en kozijnen met HR++ glas. Dus het is raadzaam om na te gaan in welke mate jouw woning is geïsoleerd en of er nog verbeterpunten zijn. In een onvoldoende geïsoleerd huis gaat namelijk veel warmte verloren.

Afgiftesysteem

Een warmtepomp levert een lagere maximale aanvoertemperatuur (35ºC tot 65ºC) dan een cv-ketel. Een combinatie met een laagtemperatuur (LTV) afgiftesysteem, zoals vloerverwarming, convectoren of LTV-radiatoren is dus de ideale situatie. Het is het overwegen waard om het afgifte systeem aan te passen omdat dan de installatie een hoger rendement kan behalen.

Afzekering

Het is bij de keuze van een warmtepomp ook nodig om te kijken naar de afzekering van de woning. Afhankelijk van de benodigde afzekering van de warmtepomp kan het zijn dat de aansluiting van je woning op het elektriciteitsnet moet worden verzwaard of dat de maximale stroom van de warmtepomp moet worden afgestemd op de elektriciteitsaansluiting.

Ga ik uiteindelijk besparen?

Gas wordt steeds duurder ten opzichte van elektriciteit. Met een warmtepomp die je combineert met je huidige cv-ketel bespaar je enorm op je gasverbruik en met alleen een warmtepomp gebruik je zelfs helemaal geen gas meer. Wel moet je betalen voor de energie die de compressor verbruikt om bruikbare energie te leveren voor het verwarmen van je woning en tapwater, maar een warmtepomp verbruikt slechts een beperkte hoeveelheid energie.
Daarnaast speelt het isolatieniveau van je woning een grote rol om verlies van warmte te voorkomen, maar ook je eigen warmtebehoefte en gedrag bepalen de mate waarin je zal gaan besparen op energiekosten.

Winkelwagen
Scroll naar boven