LUCHT | WATER WARMTEPOMP

Met een lucht/water warmtepomp wordt buitenlucht omgezet in bruikbare energie voor het verwarmen of koelen van je woning en voor het voorbereiden van warm tapwater. Dit proces werkt zelfs met een buitentemperatuur tot -20ºC.

Lucht | water warmtepomp systeem

Warmtepomptopper biedt keuze uit verschillende modellen lucht/water warmtepompen van diverse merken. Maar een complete set bestaat standaard uit een buiten- en binnenunit met een geïntegreerde of losse boiler. Voor de buitenunit kan men kiezen uit een splituitvoering i.c.m. een binnenunit of een monoblock. Bij een monoblock zijn alle koudemiddelzijdige componenten – de compressor, de condensor, het expansieventiel en de verdamper – geplaatst in de buitenunit.

Daikin Altherma 3 R F

Werking lucht | water warmtepomp

Met een lucht/water warmtepomp wordt er door de buitenunit energie onttrokken aan de buitenlucht. Dit proces werkt zelfs met een buitentemperatuur tot -20ºC. Dat geeft je de mogelijkheid om je woning het hele jaar door energiezuinig te voorzien van warmte of koeling en verwarmd tapwater. Een lucht/water warmtepomp kan prima worden toegepast in bestaande bouw met vloerverwarming en/of radiatoren. Maar is tevens geschikt voor nieuwbouw. Een groot voordeel van een lucht/water warmtepomp is dat er geen ingrijpende bouwkundige maatregelen nodig zijn, zoals bijvoorbeeld een bronboring bij een water/water warmtepomp. Bij bestaande bouw is een bronboring vaak geen optie.

Werking in split uitvoering

Bij een lucht/water warmtepomp in een split uitvoering zijn de compressor, de verdamper en het expansieventiel in de buitenunit geplaatst en de condensor in de binnenunit. De buiten- en de binnenunit zijn met elkaar verbonden door een koudemiddelleiding. Dit vormt een gesloten circuit waarin het koudemiddel door de koudemiddelzijdige componenten circuleert. Zo wordt de energie die onttrokken is aan de buitenlucht omgezet in bruikbare energie voor het verwarmen van je woning en het voorbereiden van warm tapwater.

Werking in monoblock uitvoering

Bij een monoblock zijn alle koudemiddelzijdige componenten – de compressor, de verdamper, het expansieventiel en de condensor – geplaatst in de buitenunit. In deze buitenunit circuleert een vloeistof (koudemiddel) in een gesloten circuit door deze componenten. De energie uit de buitenlucht wordt hierbij omgezet in bruikbare energie en via de condensor afgegeven aan de cv-leiding die de buitenunit met de binneninstallatie van je woning verbindt. Binnenshuis zorgt een binnenunit met geïntegreerde boiler of een regelunit met een separate boiler voor het verwarmen van je woning en tapwater.

Lucht | water warmtepompen

Voordelen van
lucht | water warmtepompen

Hoeveel ga ik besparen?

Gas wordt steeds duurder ten opzichte van elektriciteit. Met een warmtepomp die je combineert met je huidige cv-ketel bespaar je enorm op je gasverbruik en met alleen een warmtepomp gebruik je zelfs helemaal geen gas meer. Wel moet je betalen voor de energie die de compressor verbruikt om bruikbare energie te leveren voor het verwarmen van je woning en tapwater, maar een warmtepomp verbruikt slechts een beperkte hoeveelheid energie.
Daarnaast speelt het isolatieniveau van je woning een grote rol om verlies van warmte te voorkomen, maar ook je eigen warmtebehoefte en gedrag bepalen de mate waarin je zal gaan besparen op energiekosten.

Winkelwagen
Scroll naar boven