HYBRIDE WARMTEPOMP
Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel. De warmtepomp zal de taak van het verwarmen op de meeste dagen op zich nemen en de cv-ketel fungeert als assistent en springt alleen bij op zeer koude dagen. Dus is het binnen jouw woonsituatie nog niet haalbaar om volledig gasloos te verwarmen, dan is een hybride oplossing de ideale tussenstap.
Wat is hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is een modulerende lucht/water warmtepomp of een kleine ventilatielucht/water warmtepomp die je samen met een bestaande cv-ketel kunt combineren binnen één installatie. Het voordeel van een hybride warmtepomp is dat je je nog goedwerkende cv-ketel niet direct hoeft te vervangen. De hybride warmte pomp zorgt voor het grootste deel van het jaar voor een aangenaam binnenklimaat (verwarmen en eventueel koelen!) en alleen op zeer koude dagen helpt je cv-ketel een handje. Dus alleen als de vraag naar warmte hoog is, schakelt de cv-combiketel in. De rest van het jaar zorgt de cv-ketel ook voor warm tapwater.
Werking hybride warmtepomp
Ventilatielucht | water warmtepomp & cv-ketel
Wanneer je een kleine ventilatielucht/water warmtepomp combineert met een cv-ketel in een hybride installatie, dan neemt de warmtepomp de functie van de mechanische ventilatiebox in je woning volledig over. Tijdens het ventileren wordt een groot deel van warmte teruggewonnen uit de afgevoerde ventilatielucht door de hybride warmtepomp.
Let wel; een kleine ventilatielucht/water warmtepomp heeft te weinig vermogen om het hele huis het hele jaar door te verwarmen. Dit vormt geen probleem als je verwacht dat je cv-ketel nog jarenlang mee gaat, maar is dat niet het geval dan is een combinatie cv-ketel met een lucht/water warmtepomp wellicht een betere investering.
Lucht | water warmtepomp & cv-ketel
Met een lucht/water warmtepomp wordt er warmte onttrokken uit de buitenlucht en omgezet naar de gewenste temperatuur voor verwarming binnenshuis. De basis van een lucht/water warmtepomp is een buitenunit in splituitvoering of als monoblock. Bij een splituitvoering kan de buitenunit worden gecombineerd met een binnenunit met geïntegreerde boiler of een samengestelde binnenunit en separate boiler. Bij een monoblock zijn alle koudemiddelzijdige componenten – de compressor, de condensor, het expansieventiel en de verdamper – geplaatst in deze buitenunit. In de lucht/water warmtepomp circuleert een vloeistof (koudemiddel) in een gesloten circuit door deze componenten. De warmte uit de buitenlucht wordt hierbij omgezet in bruikbare energie en via de condensor afgegeven aan de cv-installatie.
Hybride warmtepompen
Waarom investeren in een hybride warmtepomp?
Als je een goedwerkende cv-ketel hebt hangen, waarom is het dan toch een goed idee om een hybride warmtepomp aan te schaffen? Twee redenen: Verduurzamen en besparen op energiekosten.
We gaan er even vanuit dat iedereen het belang van verduurzamen in ziet en interesse heeft om de uitstoot van CO2 te reduceren. Door een hybride warmtepomp toe te voegen aan een bestaande installatie met een cv-ketel, neemt de warmtepomp de taak van de cv-ketel voor het verwarmen van je woning voor het grootste gedeelte van het jaar over. Alleen op zeer koude dagen schakelt de cv-ketel in. Zo verbruik je aanzienlijk minder aardgas en beperk je de uitstoot van CO2.
En omdat de warmtepomp zelf  weinig energie verbruikt, belast je niet alleen het milieu minder, maar ook je bankrekening!
Wanneer kiezen voor een hybride warmtepomp?
Overweeg je om je woning te verduurzamen dan is het belangrijk om je huidige woonsituatie onder de loep te nemen en de volgende vragen te beantwoorden:
- Is jouw woning optimaal geïsoleerd of zijn er nog verbeterpunten?
- Wil en kun je in één keer verduurzamen of pak je dit stap voor stap aan?
- Hoe lang denk je dat jouw cv-ketel nog mee kan gaan?
- Is je woning voorzien van een mechanische ventilatiebox die eventueel kan worden vervangen voor een ventilatielucht/water warmtepomp?
In huizen waarvoor bouwvergunningen zijn verleend na 1 juli 2018, mag geen gasgestookte ketel meer worden geïnstalleerd.