WARMTEPOMP LATEN INSTALLEREN IN LEIDEN?

Onze Warmtepomptopper installateur helpt je zodat je het gehele jaar goed thuis zit.


Helemaal van het gas af.. Hoe doe je dat?

Een mooi alternatief dat de afgelopen jaren de markt overneemt is de warmtepomp.
Een warmtepomp is in veel opzichten hetzelfde als de bekende cv-ketel: het verwarmt je huis en geeft je warm water. Maar er is ook een groot verschil: het gebruikt namelijk geen gas en daarmee is het een duurzame energiebron. Je CO2-uitstoot daalt gemiddeld met 50 procent, wat al genoeg reden is om er een aan te schaffen.

Twijfel over de aankoop van een warmtepomp is echter normaal: er zijn veel verschillende soorten pompen en de kosten lopen eveneens uiteen. Deze pagina geeft om die reden antwoord op deze vragen en nog veel meer.

Voorwaardelijk: goede isolatie

Hoewel er geen lijstje aan eisen is voordat je een warmtepomp in Leiden aan kan schaffen, is er wel een belangrijke voorwaarde: je huis moet redelijk goed geïsoleerd zijn. Dat betekent dat zowel je dak als vloer goed geïsoleerd is en je huis HR++ glas heeft. Verder moet je huis ook spouwmuren hebben.

Of dit het geval is bij jouw huis, kun je simpel achter komen door een ‘check’ te doen. Zet in de winter, voordat het gaat vriezen, de aanvoertemperatuur van je cv-ketel een aantal weken op 50 graden Celsius en zet ‘s avonds de temperatuur niet meer dan twee graden lager. Als gevolg van deze test je huis lastig op temperatuur te houden is, dan is je isolatie nog niet optimaal. Pak dit dan eerst aan, voordat je geld uitgeeft aan een warmtepomp.

Verschillende soorten warmtepompen

Nadat je de keuze hebt gemaakt om een warmtepomp aan te gaan schaffen in Leiden, zal je nog een knoop moeten doorhakken over de soort warmtepomp. Zo heb je de lucht-lucht warmtepomp, bodem-warmtepomp en hybride-warmtepomp. De namen geven al een beetje informatie over waar deze pompen hun warmte vandaan halen.
De lucht-lucht warmtepomp haalt dit namelijk uit de buitenlucht en zet deze warmte vervolgens om in een aangename temperatuur voor binnen. Het voordeel van deze pompen is dat ze tevens als airconditioning kunnen werken.

Dan heb je de bodem-warmtepomp: deze wordt ook wel de grond-warmtepomp genoemd en haalt dus warmte uit de grond met behulp van grondwaterwisselaars of grondboringen.
Tot slot hebben we de hybride-warmtepomp die, in tegenstelling tot de vorige pompen, niet een volledige vervanging is van de cv-ketel. Deze pomp werkt juist samen met de cv-ketel: hij springt bij op het moment dat het erg koud is buiten. Dit is een efficiënte pomp en een mooie eerste stap richting verduurzaming van je huis.

Kosten en subsidie van warmtepompen

Zoals hiervoor besproken, zijn er veel verschillende soorten warmtepompen.
Dit resulteert dan ook in een aanzienlijk verschil in prijs.
Over het algemeen zijn de lucht-lucht warmtepompen de meest betaalbare pompen, terwijl de bodem-warmtepompen juist aan de andere kant van het spectrum zitten. De gemiddelde kosten van bijvoorbeeld een hybride-warmtepomp is 6.000 euro en voor een lucht-warmtepomp liggen deze kosten rond de 12.000 euro. We raden je aan om je goed te verdiepen in de prijzen zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

De kosten voor een warmtepomp hoef je gelukkig niet helemaal uit eigen zak te betalen: er zijn subsidiemogelijkheden om een deel van de kosten te dekken. Deze maken de aanschaf van een warmtepomp een stuk aantrekkelijker. Door eerst een offerte voor een warmtepomp aan te vragen bij ons, kan je je vervolgens laten informeren over subsidieopties.

Veelgestelde vragen

De installatie van een warmtepomp hoeft niet lang te duren. Afhankelijk van welke warmtepomp jij hebt gekocht en de complexiteit van de locatie waar deze geplaatst gaat worden, duurt het installeren enkele dagen en maximaal een week. Hoewel het installeren dus langer duurt dan een andere huishoudelijke ingreep, is de tijd nodig om een nauwkeurige plaatsing mogelijk te maken.

Er zijn meerdere voordelen van het aanschaffen van een warmtepomp. Naast dat ze natuurlijk milieuvriendelijk is, vermindert het ook de CO2-uitstoot van je huishouden. Verder werken warmtepompen vaak efficiënter dan de traditionele cv-ketels en hebben ze een langere levensduur.

Hoewel wij geen airconditioning verkopen, kan een warmtepomp ook verkoeling geven in de zomer. De pomp kan namelijk de warmte van binnen naar buiten transporteren, waardoor de temperatuur een stuk aangenamer wordt in huis.

WE ADVISEREN JE GRAAG

Een warmtepomp koop je niet zomaar. Met een levensduur van 15 tot 20 jaar is het van belang dat de warmtepomp goed aansluit bij jouw (woon)situatie en wensen. Vraag vrijblijvend een offerte aan waarbij we je een aantal vragen stellen over jouw woonsituatie. Geen huis is namelijk hetzelfde. Neem voor meer informatie contact op met Warmtepomptopper.

Winkelwagen
Scroll naar boven